Ekspres lonac je za mnoge domaćice i domaćine oduvek bio tabu tema i odbijali su da pripremaju hranu na ovaj način jer im je bilo teško da poveruju da za tako kratko vreme može da se dobije ukusan obrok za koji bi im inače bilo potrebno mnogo više vremena. Jedna od najvećih briga je da li će kraće vreme uticati i na ukus hrane. Međutim, ko je jednom probao da priprema hranu u ekspres loncu, razbio je sve mitove i uverio se u brzinu i kvalitet pripremljenog obroka. Čak pojedinci navode kako su njihova očekivanja bila daleko nadmašena.
Osim klasičnog, za pripremu jela možete da koristite i električni ekspres lonac, s tim što on ima već prethodno predefinisane programe za različite vrste namirnica, pa će ovo iskustvo mnogo više značiti apsolutnim početnicima. Ovde se posebno ističe Tefal ekspres lonac koji je podigao lestvicu pripreme hrane na najviši nivo, zbog čega se upravo mnogi i odlučuju na ovaj način pripreme obroka.
Mi smo za vas pripremili 10 omiljenih jela koja možete pripremati u ekspres loncu znatno brže nego inače, čime će te uštedeti i vreme, ali i energiju. Osim toga, za sve one sladokusce koji vode računa o ishrani i žele da se pravilno i zdravo hrane, najbolji način pripreme obroka je upravo kuvanjem u ekspres loncu, jer namirnice zadržavaju sve nutritivne vrednosti dok se lagano kuvaju.
Sarme iz ekspres lonca
Za pripremu sarme iz ekspres lonca biće vam potrebni sledeći sastojci:
- 1 velika glavica kiselog kupusa (oko 1,5-2 kg)
- 500 grama iseckanog kiselog kupusa
- oko 700 grama svinjskog mesa
- manji komad dimljene slanine
- dimljene kobasice ili dimljeno meso (po želji)
- 1 crni luk
- kašika svinjske masti
- 1 čen belog luka
- malo peršuna
- oko 150 g pirinča
- začini (so, biber, suvi začin).
Za domaće sarme iz ekspres lonca je najbolje koristiti mleveno svinjsko meso od plećke. U mleveno meso možete dodati sitno iseckanu slaninu, sitno iseckan i propržen crni luk, oprani pirinač i začine (so, biber, suvi začin).
Smesu treba dobro izmešati dok ne postane kompaktna i pomalo lepljiva. Možete u nju dodati malo belog vina radi ukusa.
Kiseli kupus dobro operite i možete ostaviti da odstoji malo u hladnoj vodi. Nakon toga, odvojite listove, izaberite najbolje i punite sa nadevom. Punite dok ne potrošite mesnatu smesu.
Stavite sarme u ekspres lonac tako što će te prvo prekriti dno sa seckanim kiselim kupusom koji ste prethodno dobro oprali, potom ređajte sarme jednu do druge, ali pazite da se ne pritiskaju i da se ne gužvaju, jer će se kasnije teže izvaditi iz lonca. Potom dodajte po želji dimljene kobasice ili dimljeno meso. Nastavite da dodajete sloj seckanog kupusa, sarmi i opet kobasice ili meso; i tako dodavajte dok ne potrošite sve sarme. Na kraju sve pokrijte seckanim kupusom i listovima kupusa. Ovde je važno da pazite da ne pređete dozvoljenu količinu hrane u ekspres loncu. Svako poznaje svoj ekspres lonac, zbog čega se preporučuje da pazite da ne preterate sa sarmom i kupusom u loncu, kako ne bi došlo do nezgode.
Za sos za sarmu prodinstajte malo luk, dodajte malo brašna, crvene mlevene paprike i paradajz pire, dobro promeštajte i pre nego što će sos da provri, skinite ga sa ringle i postepeno dolijte preko sarme u loncu. Dodajte još sosa ili vode tako da prekrije sarmu.
Zatvorite poklopac ekspres lonca i stavite temperaturu na maksimum dok lonac ne počne da otpušta paru, tada smanjite na minimum i kuvajte još nekih 40 minuta. Nakon toga možete isključiti kuvanje i ostaviti lonac da sam otpusti pritisak i na taj način još malo dokuva sarme!
Kada je lonac spreman da ga bezbedno otvorite, sarme i kobasice ili meso prebacite u drugu činiju i možete ih servirati.
Lovačke šnicle iz ekspres lonca
Za pripremu lovačkih šnicli u ekspres loncu će vam biti potrebni sledeći sastojci:
- 500 grama junećih šnicli
- 1 glavica crnog luka
- začini (peršun, so, biber, mlevena aleva paprika)
- 1 čaša belog vina
- ulje (suncokretovo ili maslinovo, po želji)
- 1 kašika brašna (da zgusnete tečnost).
Šnicle je prethodno neophodno propržiti na malo ulja. Nakon toga dodajte sitno seckani crni luk i pustite da se sve zajedno još malo dinsta. Nakon što se luk prodinstao, dodajte oko pola litre vode ili tako da ne pređete 2/3 zapremine lonca. Zatvorite poklopac ekspres lonca i pojačajte temperaturu na najjače. Kada para krene da izlazi iz ventila, smanjite na minimum i kuvajte oko 30 minuta.
Kada prođe ovaj period, možete da isključite ringlu i sklonite lonac sa strane. Ostavite lonac da se polako ohladi ili možete lagano da otpustite paru. Otvorite poklopac i dodajte čašu belog vina i kašiku brašna i sve to dobro zamešajte. Šnicle su spremne za serviranje.
Za prilog možete da servirate mlade krompiriće, pire, pirinač ili testeninu, po želji. Prijatno!
Svinjski ili goveđi gulaš iz ekspres lonca
Za pripremu svinjskog ili goveđeg gulaša u ekspres loncu biće vam potrebni sledeći sastojci:
- 1 kg svinjske ili goveđe plećke (a možete i pola-pola)
- 1 kg crnog luka
- 2-3 kašike paradajz pirea
- začini (so, biber, biber u zrnu, lovorov list, mlevena aleva paprika)
- ulje
Crni luk sitno iseckajte i propržite na ulju, dodajte paradajz pire, dobro promešajte i sklonite sa strane. Dodajte crvenu papriku, brzo promeštajte i dodajte litar vode (ili vode do 2/3 lonca). Vratite na vatru.
Meso iseckajte na manje, jednake komade i dodajte u lonac. Potom dodajte ostale začine i ukoliko je potrebno dodajte još malo vode. Zatvorite eksres lonac, pojačajte temperaturu na najjače i sačekajte da počne para da izlazi, zatim kuvajte još oko 25 - 30 minuta. Zatim isključite ringlu i sklonite lonac sa strane i sačekajte da se para potpuno otpusti.
Gulaš je gotovo i spreman za serviranje. Možete ga servirati po želji uz vruću pogaču, kuvani krompir, pire krompir, pirinač ili testeninu. Prijatno!
Domaća supa iz ekspres lonca
Mnogi se ne bi usudili da spremaju domaću supu u ekspres loncu, ali je to moguće i to za samo pola sata. Za pripremu domaće kokošije supe iz ekspres lonca su vam potrebni standardni sastojci koje već inače stavljate u supu: pileće meso sa kostima, šargarepa, ceo peršun (i koren i list), malo soli i bibera i može po želji manja glavica crnog luka.
Sipajte vode do 2/3 vašeg lonca, potom dodajte sve sastojke. Zatvorite lonac i kuvajte na najvišoj temperaturi. Kada para počne da izlazi, smanjite temperaturu na najmanje i kuvajte još oko 20 - 25 minuta. Sklonite lonac sa ringle i ostavite ga malo da odstoji. Otpustite paru, otklopite lonac i prespite supu u činiju iz koje će te je poslužiti. Pre služenja možete po želji dodati testeninu u supu. Prijatno!
Pasulj u ekspres loncu
Za pripremu pasulja u ekspres loncu biće vam potrebni sledeći sastojci:
- Oko 500 grama svinjskih dimljenih rebara
- 500 grama pasulja
- 1 glavica crnog luka
- 1 češanj belog luka
- 1 šargarepa
- sok od paradajza
- malo ulja
- začini (so, biber, mlevena aleva paprika po želji).
Pre nego što počnete sa pripremom, dobro operite pasulj i ostavite ga potopljenog najmanje 1h da odstoji.
Sitno iseckajte crni luk i šargarepu i dodajte u lonac sa uljem da se malo prodinsta. Dodajte začine po želji. Potom dodajte dimljena rebra i dobro promeštajte. Procedite pasulj i dodajte ga u ekspres lonac, a potom nalijte vodu do 2/3 vašeg lonca. Dobro promeštajte i zaklopite poklopac ekspres lonca. Podesite temperaturu na najjače i ostavite da kuva dok ne počne para da izlazi, tada smanjite temperaturu na najmanje i ostavite da se kuva još oko 35 minuta.
Nakon ovog vremena, otpustite paru iz lonca, otklopite lonac i odstranite kosti sa rebara, dodajte sok od paradajza i ponovo zaklopite i ostavite da se kuva još oko 15 minuta. Nakon toga, isključite ringlu i sklonite lonac sa strane i sačekajte da se para sama otpusti I možete bezbedno da otklopite lonac. Prespijte vaš pasulj u činiju za serviranje i poslužite ga. Prijatno!
Krompir paprikaš u ekpres loncu
Za pripremu krompir paprikaša u ekspres loncu biće vam potrebni sledeći sastojci:
- 500 grama svinjskog ili junećeg mesa od buta
- 500 grama crnog luka
- dve veće šargarepe
- 500 grama krompira
- sos od paradajza
- ulje ili mast
- začini (so, biber, lovorov list, beli luk u prahu, brašno)
- 1 čaša crvenog vina
Meso iseckajte na jednake manje delove, a potom po njemu pospite jednu kašiku brašna. Propržite meso na malo ulja, a potom dodajte sitno iseckan crni luk i ostavite sve to da se malo prodinsta. Dodajte čašu crnog vina, a potom dodajte krupno seckane šargarepe i krompir. Dodajte začine po ukusu, a dodajte sos od paradajza i nalijte vode (ako je potrebno) da prekrije sastojke. Zatvorite ekspres lonac i stavite da se kuva na najjačoj temperaturi dok ne počne para da izlazi, potom smanjite i ostavite da se kuva još nekih 30 - 40 minuta (u zavisnosti od vrste mesa). Kada je paprikaš gotov, sklonite ga sa ringle i sačekajte da para izađe ili je sami otpustite. Paprikaš možete prebaciti u činiju za serviranje. Prijatno!
Grašak iz ekspres lonca
Za pripremu ovog jela u ekspres loncu biće vam potrebni sledeći sastojci:
500 grama svinjskog ili goveđeg mesa od buta
oko 250 grama smrznutog graška
200 ml soka od paradajza
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
1 šargarepa
1 kocka goveđe supe (razmutiti u pola litre hladne vode)
začini (so, biber, biber u zrnu, mlevena aleva paprika, lovorov list, peršun ili mirođija po ukusu)
1-2 kašike brašna (po želji, za gustinu razmutiti u malo hladne vode)
Ulje ili mast.
Meso je neophodno iseckati na kockice. Sitno iseckati sve sastojke (luk, šargarepa). U ekspres loncu prvo na masnoći prodinstati crni luk, pa dodati šargarepu i nastaviti distanje. Zatim dodati meso i distanti dok ne porumeni. Potom dodati sve ostale sastojke i začine (po ukusu), dodati goveđu supu i sok od paradajza. Zatvoriti ekspres lonac i staviti na najjaču temperaturu. Kada para počne da izlazi, smanjiti i kuvati još nekih 15 - 25 minuta (u zavisnosti od vrste mesa). Nakon toga, sklonite sa ringle i pustite da pritisak u loncu sam opadne i otvorite poklopac.
Po želji, za gušći grašak možete razmutiti 1-2 kašike brašna sa malo hladne vode i dodati u lonac i staviti da se ukuva još malo (5 - 10 minuta), taman koliko vam je potrebno da postavite sto za ručak. Kada je grašak gotov, prebacite ga u činiju za serviranje i uklonite list lovora. Po želji, možete dodati sitno seckan peršun ili mirođiju. Prijatno!
Varivo od boranije u ekspres loncu
Varivo od boranije u ekspres loncu se priprema veoma brzo i odličan je dodatak glavnim jelima od mesa. Za pripremu ovog variva biće vam potrebni sledeći sastojci:
- 1 glavica crnog luka
- 400 grama ili 1 kesa smrznute boranije (u sezoni možete koristiti svezu)
- malo paradajz soka (po ukusu)
- 1 kockica za goveđu supu
- začini (so, biber, mlevena aleva paprika)
- pavlaka za kuvanje ili kisela pavlaka (po želji i ukusu)
- ulje ili mast.
Sitno iseckajte crni luk pa ga prodinstajte u ekspres loncu na ulju ili masti. Dok se luk dinsta, smrznutu boraniju prelijte vrelom vodom i ostavite da odstoji 1 - 2 minuta. Nakon toga procedite boraniju i malo je isperite, pa je stavite u ekspres lonac. Dodajte začine, kockicu supe i nalijte vode po želji da pokrije boraniju ili malo iznad. Zatvorite poklopac i stavite na najjaču temperaturu da proključa. Kada para počne da izlazi, smanjite temperaturu i kuvajte nekih 15 minuta. Ostavite lonac da otpusti pritisak ili sami to uradite, a potom otklopite poklopac i dodajte paradajz sok po ukusu i pavlaku za kuvanje (po ukusu) i još malo ukrčkajte. Kada je boranija gotova možete, prilikom serviranja u tanjir dodati i kašiku kisele pavlake. Prijatno!
Ako se odlučite da kuvate svežu boraniju, kuvajte malo duže (oko 25 minuta).
Pihtije iz ekspres lonca
Zvuči neverovatno, ali je zaista moguće spremiti pihtije u ekspres loncu. Za pripremu ovog jela biće vam potrebni sledeći sastojci:
- 4-6 komada svinjskih nogica
- 2-3 dimljena svinjska uveta
- 1 dimljena kolenica
- 1 glavica belog luka
- 1,5 litar hladne vode
- začini po ukusu (so, biber, lovorov list, mlevena aleva paprika)
Dobro očistiti i oprati svinjske uši, nogice i kolenicu, poređati ih u ekspres lonac, dodati začine po ukus, lovorov list i naliti hladne vode. Potrebno je da vode bude toliko da prekrije sve namirnice. Zatvoriti poklopac i kuvati na najjačoj temperaturi dok para ne počne da izlazi iz ventila, tada smanjiti temperaturu i kuvati još 90 minuta.
Nakon 90 minuta, ispustiti pritisak iz lonca pod mlazom hladne vode, otvoriti lonac i izvaditi namirnice i staviti ih u drugu posudu. Potom je potrebno da odvojite meso od kostiju, uklonite kožicu i meso usitnite na manje komade i rasporedite po plehu ili nekoliko dubljih posuda. Procediti tečnost iz ekspres lonca kroz cediljku i u nju potom dodati sitno iseckan beli luk. Potom takvu tečnost naliti u pleh ili posude sa mesom. Odložiti pleh ili posude na hladno mesto (najbolje u frižider preko noći).
Kada se pihtije ohlade i stegnu, kašikom ukloniti višak masnoće sa pihtija i po želji ih posuti biberom slatkom, ljutom ili tucanom alevom paprikom. Pihtije možete seći na kocke ili služiti u manjim posudama u kojima su se prethodno hladile. Ovo je se savršeno slaže uz proju, kiseli kupus i turšiju. Prijatno!
Priprema hrane za bebe u ekspres loncu
Možda će vam biti malo neobično, ali ekspres lonac možete koristiti i za pripremu hrane za bebe, odnosno za pripremu hrane za dete koje prelazi sa kašica na čvršću hranu, a da se u hrani zadrže svi neophodni nutritijenti.
Hranu možete kuvati u ekspres loncu, bez dodavanja začina, a kada meso dovoljno omekša, možete ga izvaditi, odstraniti kosti ili druge neželjene delove i ispasirati.
Pileći batak sa krompirom i šargarepom
Za pripremu ovog obroka vam je potreban jedan batak srednje veličine, jedan krompir (oko 100 grama) i jedna šargarepa.
Iseckajte krompir i šargarepu na krupnije komade, a potom zajedno sa mesom ubacite u ekspres lonac. Dodajte vode da prekrije namirnice, zatvorite ekspres lonac i kuvajte 10 - 15 minuta, kako bi meso potpuno smekšalo. Kada je meso gotovo, ispustite paru i izvadite namirnice iz lonca. Odstranite kosti, a potom meso, krompir i šargarepu možete lagano ispasirati u blenderu. Sigurni smo da će vaš mališan uživati u ovako sočno spremljenoj piletini.